Skip to content Skip to navigation

Calculem l'alçada de l'institut

Tales de Milet (Thales, Θαλῆς, Milet, 635 aC - vora 545 aC), fou un filòsof grec. Nascut a la ciutat jònica de Milet, a la vora del mar Egeu, fill d'Examio i de Cleobulina. Els seus principals interessos eren les matemàtiques, l'astronomia i la política, i se'l considera el fundador de la filosofia occidental. Va crear l'anomenada escola de Milet (junt amb Anaximandre i Anaxímenes).

Abans de Tales, els grecs explicaven l'origen i naturalesa del cosmos amb mites d'herois i déus antropomòrfics. En contrast, Tales argumentava que l'aigua és l'origen i essència de totes les coses. Probablement va escollir aquest element perquè de l'aigua sorgeix la vida i ocupa un paper primordial en la civilització (com els grans rius a Mesopotàmia i Egipte).

Sabia que la Terra era una esfera[1] i la Lluna reflecteix la llum del Sol. També va especificar que l'any dura 365 dies i un quart, fet que després es corregiria amb els anys de traspàs. Heròdot el menciona quan va predir un eclipsi solar del dia 28 de maig del 585 aC.

Tales va tenir una profunda influència en altres pensadors grecs i per tant també la va tenir en la història occidental. Es van trobar registres que Tales va visitar a un dels més famosos deixebles del seu amic Anaximandre, Pitàgores, a qui aconsellà que viatjara a Egipte per a la seva preparació matemàtica i filosòfica.

Tales ens va deixar el seu més que famós Teorema de Tales, o dit d'una altra manera, com es mantenen les proporcions en triangles semblants.

Ara volem comprovar amb mides reals com es manté la proporció i com a partir d'ella podem calcular l'alçada de l'edifici de l'entrada del Miquel Biada sense necessitat d'haver de pujar a dalt ni sense utilitzar cap escala .
Per això posarem una persona davant del barri de l'entrada de l'institut, calcularem la distància que hi ha entre la persona i el peu de l'edifici, calcularem l'alçada de la persona que prendrem com a referència i, finalment, escollirem un
punt allunyat de la persona fora de l'institut de forma aleatòria.
Ho farem en grups de 3 persones. Una persona es posarà de punt de referència, no cal que estigueu totes les persones de grups diferents a la mateixa distància, i fareu els càlculs que hem comentat prèviament.
Primer mirarem el material que necessitem:

  • Metro (almenys de 25m)
  • Llibreta per apuntar les mides
  • Ordinador amb Geogebra per representar les mides i els triangles.

Cada grup farà l'activitat primer amb una persona i dos punts diferents per comprovar que l'alçada de l'edifici coincideix amb els dos càlculs. I després repetirem l'activitat amb els altres dos membres del grup.

Aquí pots veure una altra activitat per acabar d'entendre el Teorema de Tales.

Finalment, intentarem fer una construcció proporcional de qualsevol figura per veure com varia, utilitzant aquesta activitat.

Curs: 
Duració: 
2
Metodologia: 
Recursos: 
Pseudoteodolits, flexometres (cintes mètriques) i un dia assoleiat per poder veure les ombres.
Distribució dels alumnes: